Sinds vorig jaar geven we met Favela Street Connect lessen op scholen over motivatie, de kracht van een positieve mindset en storytelling. In deze lessen delen we de krachtige verhalen van de jongeren die we tegenkomen in ons werk met Favela Street. ‘Als deze jongeren uit sloppenwijken iets van hun leven kunnen maken, dan kun jij het ook,’ is onze boodschap aan de jongeren hier. En dat werkt! Ons programma wordt zowel door studenten als docenten goed ontvangen. Maar hoe tof zou het zijn als we de jonge helden uit de sloppenwijken zelf in levenden lijve hun persoonlijke verhaal laten vertellen? Als we ze in contact brengen met de jongeren hier, wat gebeurt er dan? Het idee voor Favela Street Exchange was geboren.
Van zondag 13 tot en met vrijdag 27 november verruilden zes jonge deelnemers van eerdere projecten uit Brazilië en Haïti hun sloppenwijk voor Nederland. Jessica (25), Rebecca (15) en Fabio (36) uit Rio de Janeiro en Wilnis (26), Sindy (20) en Daphnee (30) uit Port au Prince. Zij werden geselecteerd nadat we afgelopen zomer in zowel Brazilië als Haïti verder werkten met de lokaal opgeleide trainers. In workshops en bij het organiseren van toernooien onderscheidden de Exchange-studenten zich als echte rolmodellen en lieten ze zien, sterk genoeg te zijn om zelfstandig hun eigen missies uit te dragen.
Aan de slag met ondernemerschap & storytelling
Het is niet makkelijk om achter je persoonlijke missie te komen en deze vervolgens tot een inspirerend verhaal te kneden. Maar wij geloven dat we met de kracht van storytelling jongeren rugwind geven om het beste uit zichzelf te halen. Wat zijn jouw drijfveren, waarom en hoe kun je deze het best in een persoonlijk en inspirerend verhaal over jezelf verwerken? In een programma van twee weken werkten de Exchange-studenten in masterclasses over ondernemerschap en storytelling aan het vormgeven van hun missies.
Het was spannend om te zien of de deelnemers het intensieve programma wel aankonden. Stuk voor stuk zijn het jonge mensen die het niet gewend zijn om in een schoolse setting te werken. Kunnen ze hun aandacht er wel bijhouden, ligt de lat niet te laag of te hoog? Onze twijfels werden snel weggenomen. De jonge rolmodellen waren meer dan gemotiveerd en beten zich vast in het schrijven van hun eigen verhaal. Diverse professionals hielpen hen daarbij. Zo ging Deusa Marquez (Streetcornerwork) met ze aan de slag met zelfreflectie en self-empowerment, Humberto Tan (RTL Late Night) vertelde over de lange weg naar succes en Milou Dijkman (Speak To Inspire) werkte aan de kunst van het overbrengen van een verhaal.
Hoe motiveer je jonge rolmodellen?
In de masterclasses stonden de persoonlijke verhalen van de jonge rolmodellen centraal. Ze kwamen erachter dat ze met een paar handvatten een uniek en inspirerend verhaal over zichzelf kunnen maken. Door verwachtingsvol te zijn in hun vermogen en hen alle aandacht te geven raakten we ze. Echt geloven in hun kunnen en ze daarin positief stimuleren. Daarnaast hebben we in het vormgeven van het programma sterk rekening gehouden met de korte aandachtspanne van de deelnemers. Door gebruik te maken van een afwisselend programma – bijvoorbeeld een masterclass ondernemerschap afgewisseld met een bootcamp van Arie Boomsma in de Vondelgym hielden we de aandacht erbij. Ook stonden we open voor feedback op het programma van de Exchange studenten. Elke masterclass werd geëvalueerd. Wat ging goed, wat kon beter en wat wilden de jongeren anders? Waar nodig pasten we het programma aan, zo speelden we constant in op de leerbehoefte van de Exchange studenten.
Jonge rolmodellen motiveren leeftijdsgenoten
De zelfgemaakte verhalen van de jonge rolmodellen deelden we in een lesprogramma op drie scholen, het Bonaventura College in Leiden, het ROC van Amsterdam (College West) en de Hogeschool van Amsterdam. Dit was de kern waaruit het Exchange programma geboren was, jongeren uit sloppenwijken verbinden met jongeren in Nederland.
De Exchange studenten hadden nog nooit eerder voor grote groepen gepresenteerd. Bovendien stelden ze zich extra kwetsbaar op, omdat ze persoonlijke verhalen deelden. Een flinke stap uit de comfortzone dus.
Om deze grote stap haalbaar te maken begonnen we met kleine stapjes. Op het Bonaventura College gaven wij grotendeels de presentatie over Favela Street, waarbij we de Exchange-studenten uitdaagden om korte stukjes over zichzelf te vertellen. Daarnaast kon het publiek vragen aan ze stellen. Op de Hogeschool van Amsterdam gaven de jonge rolmodellen feedback op presentaties van studenten, zo konden ze een presentatie eens van de andere kant bekijken. Tot slot presenteerden ze helemaal zelfstandig hun persoonlijke verhaal op het ROC van Amsterdam en gingen ze in een kennismakingsoefening in gesprek met de studenten, zonder onze hulp. De ontroerde leerlingen van het Bonaventura College zaten met open mond naar de jonge rolmodellen te luisterden en een docente van het ROCvA hield het niet droog. Missie geslaagd!
‘Dit is de reden waarom ik in het onderwijs ben gaan werken. Als ik zie hoe deze jongeren die het veel minder hebben dan ons, mijn studenten weten te raken en te inspireren dan word ik daar emotioneel en heel blij van.’ (Marleen Klinkert, docent ROCvA).
‘Ik vind ze zo sterk en stoer, dat ze hun verhaal aan ons durven te vertellen. Ik dacht altijd dat mensen uit sloppenwijken heel zielig waren, maar ik vind ze nu super sterk.’ (leerling Bonaventura College).
We vierden al deze kleine successen om de Exchange studenten klaar te stomen voor de grote finale: Exchange Talks. Tijdens dit evenement deelden ze hun verhaal met Favela Street supporters en potentiële investeerders.
Online storytelling platform met verhalen uit sloppenwijken
Op donderdag 24 november was het zover: de Exchange Talks in Pakhuis de Zwijger. Met meer dan 160 bezoekers zat de zaal bomvol en kregen de Exchange-studenten een volwaardig publiek voor hun presentaties. Het was ook de avond waarop we het nieuwe online storytelling platform lanceerden. We hebben onze website omgezet naar een platform waarop we de inspirerende verhalen van jonge helden uit sloppenwijken waar ook ter wereld online kunnen delen.
Jongeren uit sloppenwijken hebben te maken met sociale uitsluiting. Ze worden buiten gesloten door de maatschappij en dat betekent dat ze minder kans hebben op een goede baan, goed onderwijs en ontplooiing van hun eigen talenten. Door hun verhalen een plek te geven op ons platform hopen we een groter publiek te bereiken en mensen te inspireren om hen te ondersteunen in het realiseren van hun missies. De zes verhalen van de Exchange studenten zijn de eerste verhalen die online staan.
Cindy Milord
Wilnis Joseph
Daphnee Charles
Rebeca Santos
Jessica Medeiros
Fabio Rondinelle
De avond was een groot succes. Alle deelnemers durfden de sprong in het diepe te nemen en presenteerden hun verhaal zonder spiekbriefje. Het publiek was ontroerd, geraakt en geïnspireerd. Maar het belangrijkste was de enorme boost aan zelfvertrouwen die het publiek hen na afloop gaf. Oorverdovend applaus en ontelbare complimenten aan het eind zorgen ervoor dat de Exchange studenten met een flinke dosis zelfvertrouwen terugkeerden naar huis.
De missies van de Exchange-studenten vind je hieronder. We blijven de Exchange-studenten volgen in het nieuwe jaar en monitoren de stappen die ze zetten. Daarnaast kun je de inspirerende 1 minuut portretten terugvinden op het Favela Street-platform.
Bedankt
Het organiseren van het Exchange programma was aanvankelijk een droom. Tot sponsors, scholen, sportverenigingen en supporters van Favela Street bereid waren er hun schouders eronder te zetten en van die droom werkelijkheid te maken. Zonder al deze support was het ons nooit gelukt.
Hierbij willen we graag bedanken:
Het Studenthotel, Ajax Foundation, Ajax Vrouwen, Youngworks, Allenby, Patta, Umbro, Pakhuis de Zwijger, Talpa, Speak to Inspire, Vondelgym, Bonaventura College, HipHopHuis, projectmanager Lara Hehanusa, fotografen Sabine van Wechem en Dustin Kort en alle spar partners, vrijwilligers en vertalers die hebben meegewerkt aan het programma.